Tervisliku toitumise alus on õiged toidud õiges koguses ja lisaks ka hea maitse. Et vältida kiiretel tööpäevadel väljas söömist ja hetke isusid jagame teiega kümmet lõunasööki mida on mõnus kodust tööle või kooli kaasa pakkida.
Vali toidu kogused vastavalt enda vajadustele. Kindlasti arvesta mitmeks päevaks sa toitu ette teed, et arvestada kogustega.
1. Kana-taco kauss
Mida osta:
-kanahakkliha
-mais
-riis
-tomat
-basiilik
-oliiviõli
-basiilik
-punane sibul
-sool, pipar
Kuidas valmistada:
1. Pane riis keema
2. Prae kanahakkliha väikese koguse oliiviõliga, ning maitsesta soola ja pipraga
3. Haki tomatid tükkideks, lisa juurde hakitud basiilik ja punane sibul
4. Jaota keedetud riis karpidesse, lisa ka kanahakkliha, tomati-basiiliku salat ja mais
Kui toidud on jahtunud sulge karbid ja pane külmkappi söömist ootama

2. Kana-avokaado tortilla
Mida osta:
-kana
-avokaado
-tortillad
-oliiviõli
-riivjuust
-kreeka jogurt
-küüslauk
-sool ja pipar
Kuidas teha:
1. Prae kana törtsu oliiviõliga, maitsesta soola ja pipraga. Lõika kana ribadeks
2. Tükelda avokaado mõnusateks tükkideks
3. Sega omavahel kreeka jogurt ja purustatud küüslauk, ning vajadusel maitsesta soolaga
4. Lao tortillad laiali ja aseta nende keskele kanaribad ja puista üle riivjuustuga. Aseta tortilladele veel tükeldatud avokaado ja kreeka jogurti kaste.
5. Keera tortillad rulli ja aseta söögikarpidesse

3. Kana bataadi ja juurviljadega
Mida osta:
-kana
-bataat
-brokkoli
-avokaado
-oliiviõli
-sool, pipar
-enda valitud maitseained
-laim
Kuidas teha:
1. Lõika kana ribadeks ja prae kana pannil törtsu oliiviõliga, maitsesta enda maitse järgi.
2. Haki bataat kuubikuteks ja prae koos brokkoliga samuti pannil oliiviõliga, ning maitsesta soolaga
3. Jaota kanaribad, bataat ja brokkoli toidukarpidesse. Lisa juurde ka viilutatud avokaado ja piserda kogu toidule natuke laimimahla.

4. Juustune kanapasta brokkoliga
Mida osta:
-kana
-brokkoli
-merevaik
-makaronid
-maitseained (sool, pipar, küüslauk)
-oliiviõli
Kuidas teha:
1. Pane makaronid keema
2. Prae pannil kana ja brokkoli törtsu oliiviõliga, ning maitsesta soola ja pipraga
3. Lisa kanale ja brokkolile merevaik ja silma järgi vett, et merevaik saavutaks mõnusalt pastase tekstuuri
4. Vala kastmesse makaronid ja sega läbi
5. Jaota pasta toidukarpidesse, ning lase neil jahtuda
6. Jahtunud lõunasöögid kata kaanega ja hoiusta külmkapis

5. Pesto-kinoa kauss
Mida osta:
–kinoa
-pesto
-avokaado
-muna
–chia seemned
-Kõrvitsaseemned/kanepiseemned
-laim
-sool, pipar
Kuidas teha:
1. Keeda valmis munad ja kinoa
2. Jaga kinoa toidukarpidesse ja lisa lusikaga pestot
3. Lisa juurde viilutatud muna/munad ja laimiga piserdatud avokaado
4. Raputa tunde järgi peale erinevaid seemneid, soola, pipart

6. Tervislik ja lihtne makaronisalat
Mida osta:
-makaronid
-kanasink
-kurk
-(light) majonees
-(10%) hapukoor
-muna
-sool, pipar
Kuidas teha:
1. Pane munad ja makaronid keema
2. Pruunista hakitud kanasink õrnalt pannil
3. Haki kurk endale sobivateks tükkideks
4. Nõruta keedetud makaronid, koori keedetud munad, ning haki tükkideks
5. Sega eraldi anumas valmis kaste (majonees, hapukoor, sool, pipar)
7. Sega kõik koostisosad ja kaste suuremas kausis läbi, seejärel jaga toidukarpidesse
7. Teryaki kana juurviljadega
-kana
-teryaki kaste
-oliiviõli
-seesamiseemned
-brokkoli
-lillkapsas
-sool, pipar
Kuidas teha:
1. Viiluta kana, ning prae törtsu oliiviõliga pannil pruuniks
2. Lisa kanale juurde teryaki kaste ja hoia veel natuke aega tulel
3. Haki lillkapsas ja brokkoli, ning prae samuti vähese oliiviõliga (võib kasutada ka sügavkülmutatud juurvilju), maitsesta soola ja pipraga
4. Jaga juurviljad ja kana toidukarpidesse, raputa kana peale seesamiseemneid

8. Kreemine tomati-spinati pasta
Mida osta:
-penne makaronid
-sibul
-küüslauk
-oliiviõli
-tükeldatud tomatid (purgis)
-toidukoor
-värske spinat
-parmesan (soovi korral)
-maitseained: sool, pipar, oregano, basiilik
Kuidas teha:
1. Keeda valmis pasta (7-10min), nõruta sõelaga
2. Kui oled pasta keema saanud, haki sibul ja küüslauk. Prae mõlemad oliiviõliga keskmisel kuumusel kuldseks
3. Lisa pannile tükeldatud tomatid, basiilik ja oregano. Sega korralikul keskmisel tulel läbi
4. Hakka kastmele vähehaaval lisama toidukoort. Sega kogu aeg, et kaste muutuks ühtlaseks (vajadusel võib lisada ka vett)
5. Lisa kastmele juurde värske spinat ja nõrutatud pasta. Seega uuesti korralikul läbi, ning maitsesta soola ja pipraga
6. Jaga pasta toidukarpidesse ja riivi peale parmesani juustu

9. Vegan kinoa-burrito kauss
Mida osta:
–kinoa
-mais
-punased läätsed
-avokaado
-salsakaste
-roomasalat
-sool, pipar
-värske koriander
-laim (soovi korral)
Kuidas teha:
1. Keeda valmis kinoa
2. Lisa samasse potti punased läätsed, mais, maitseained (sool, pipar) ja koriander. Sega korralikult läbi ja jaota toidukarpidesse
3. Viiluta juurde avokaadod, lisa ka lusikatäis salsakastet igasse karpi
4. Lõika laim sektoriteks ja aseta samuti karpi. Nii saad enne sööma hakkamist lisada toidule mõnusalt hapukat maitset.

10. Maroko kikerherne-kinoa salat
Mida osta:
–kinoa
-kikerherned (purgis)
-värske porgand
-kuldsed rosinad
-datlid
-talisibul
-värske petersell
mee-sidruni kaste:
-mesi
-sidrunimahl
-sool
-tšillipulber
-oliiviõli
Kuidas teha:
1. Keeda valmis kinoa
2. Haki ülejäänud koostisaosad (porganditest tee ribad) ja jaga koos kinoaga toidukarpidesse
3. Katme jaoks sega mesi, sidrunimahl, oliiviõli, sool ja tšillipulber
4. Vala kaste toitudele ja hoiusta külmkapis


Mine viska pilk peale ka meie viimasele blogi postitusele, et teada saada kuidas võimalikult efektiivelt töö juurde või hoopis kooli toite kaasa teha 🙂