Mandlijahu retseptid

Posted by Anette S 0

 

 

Mandlijahu retseptid

 

 

Jagame teiega kolme põnevat mandlijahu retsepti mida kodus järgi proovida!

 

 

 

Kuidas mandlijahu kasutada?

 

Üks mandlijahu parimaid omadusi on see, et seda saab kasutada nii soolaste, kui ka magusate toitude valmistamisel. Mandlijahu kasutades võid alati kindel olla, et see on gluteenivaba, teravaba ja sobilik nii paleo, kui ka keto toitujatele.

 

Mandlijahu lisab retseptidele kerge magususe, mis muudab selle kasutamise küpsetiste jaoks ideaalseks. Kindlasti peab mandlijahuga küpsetamisel arvestama sellega, et kuna see ei sisalda gluteeni, küpsetab mandlijahu palju tihedamalt. 

 

 

Kui tervislik on mandlijahu?

 

Ehkki kõikide toitumisvajadused on ainulaased, on mandlijahuga küpsetamisel tervisele palju kasu:

 

  • Mandlijahu on naturaalselt gluteenivaba. See teeb jahust täiusliku alternatiivi näiteks nisu- ja täisterajahule. Gluteenivabad jahud sobivad hästi inimestele kellel on tsöliaakia või nisutalumatus.

 

  • Mandlijahu sisaldab vähem süsivesikuid. Tänapäeval sisaldavad liiga paljud toidud ohtralt süsivesikuid ja kaloreid mitte lugedes ei pane tihti tähelegi kui palju neid sisse süüa võib. 

 

  • See on täis toitaineid! Kuna mandel on toitainerikas pähkel, siis sisaldab see ohtralt valke, kiudaineid ja tervislikke rasvu. See on ka looduslik E-vitamiini ja magneesiumi allikas, ning sellel on madal glükeemiline indeks mis hoiab ära veresuhkru taseme tõusu.

 

 

 

Mandlijahu-banaanileib

 

Lihtne ühe kausi mandlijahu-banaanileib. Sisaldab ohtralt toitvaid koostisaineid ja on magustatud vaid banaanidega (Soovi korral võib lisada ka naturaalset ja looduslikku magustajat Steviat).

 

Antud retsept on täielikult gluteenivaba, paleo ja keto sõbralik ega sisalda piimatooteid.

 

 

Koostisosad:

  • 320g mandlijahu
  • 64g linaseemnejahu- lisab leivale mõunsalt pähklise maitse, ning lisaks sisaldab kiudaineid, kvaliteetseid taimseid valke ja oomega-3 rasvhappeid.
  • 1tl kaneel
  • 1tl küpsetuspulber
  • 1 tlsool
  • 3 muna 
  • 3 spl mandlipiima
  • 1tl vanilliekstrakt
  • 3 banaani (eriti pehmed ja magusad)
  • 64g šokolaadi nibsidnatuke tumedat šokolaadi on südamele hea 

 

 

Valmistamine:

  1. Eelkuumutage ahi 180 kraadini. Vooderdage piklik keeksivorm küpsetuspaberiga ja määrige servad võiga. 
  2. Sega suures kausis banaanid (püreesta kahvliga), munad, mandlipiim ja vanilliekstrakt. Sega kuni segu on mõnusalt ühtlane. Seejärel lisa mandlijahu, linaseemnejahu, kaneel, küpsetuspulber ja sool. Kui kogu segu on ühtlane lisa juurde ka šokolaadi nibsid.
  3. Kalla taigen keeksivormi ja ühtlusta spaatliga pealt siledaks. Küpseta 180 kraadi juures 50 min (katsu enne välja võtmist hambatikuga). Enne välja kallutamist hoia banaanileiba 10 min vormi sees, et see jõuaks natuke jahtuda ja taheneda. 
  4. Soovi korral võid banaanileivale peale niristada veel mandlivõid ja natuke soolahelbeid. Naudi!

 

 

                   

 

 

 

Vegan maapähklivõi küpsised

 

Vaid 5 lihtsast koostisaosast tehtud maapähklivõi küpsised. Tekstuurilt mõnusad pehmed ja maitselt eriti pähklised!

 

 

Koostisosad:

 

 

Valmistamine:

  1. Sega kokku linaseemnejahu ja vesi. Seejärel pane segu külmkappi tahenema.
  2. Peale 10 min lisa vahtrasiirup, maapähklivõi, mandlijahu ja küpsetuspulber ja viimasena šokolaadinibsid. Sega koostisaineid ühtlaseks massiks.
  3. Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Laota küpsetuspaber ahjuplaadile
  4. Rulli teelusikaga taignast ühtlased pallid ja aseta küpsetuspaberile ritta. Suru pallid pöidlaga pealt lamedamaks ja küpseta 180 kraadi juures 10-12 minutit.
  5. Jahuta küpsised ja naudi!

 

                

 

 

Tervislik maapähklivõi-twix

 

Tervislikud maapähklivõi-twixi batoonid. Ise tehtud, hästi tehtud! 

 

 

Koostisained:

1 kiht

  • 192g mandlijahu
  • 1 tl vanilliekstrakt
  • 3spl sulatatud ja jahutatud kookosõli
  •  0.4 tl sool
  • 2spl vahtrasiirup

2 kiht

  • 160g maapähklivõid
  • 113g vahtrasiirupit
  • 85g kookosõli
  • 1tl vanilliekstrakti
  • 0.4tl soola

3 kiht

 

Valmistamine:

  1. Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Vooderda sobilik (hea oleks suurust muutev, et saaks sättida 20x20cm suuruse)  küpseturvorm küpsetuspaberiga.
  2. Sega keskmise suurusega kausis mandlijahu, kookosõli, vahtrasiirup, vanilli ekstrakt ja sool. Soovitatav segada segu kahvliga, siis jääb segu ühtlase tekstuuriga. Lisa segu küpsetusvormi põhja ja suru näppudega ühtlaseks. Küpseta 10 minutit ja lase sellel enne karamelli lisamist jahtuda.
  3. Valmista maapähklivõi-karamelli kiht. Selleks pane väikesesse potti maapähklivõi, vahtrasiirup, kookosõli, vanilli ekstrakt ja sool. Aseta keskmisele kuumusele pliidile ja sega ühtlaseks (võtab umbes 2min). Seejärel vala jahtunud mandlijahu põhjale.
  4. Aseta vorm külmkappi vähemalt 30min-1h, et karamelli segu jõuaks ära taheneda. Kui soovid võid ka kasutada sügavkülma 15-20min, see kiirendab protsessi
  5. Kui karamell on tahenenud tuleb teha veel viimane samm, ehk šokolaadi kiht. Sulata vesivannil šokolaadi nibsid koos kookosõliga. 
  6. Vala sulatatud šokolaad kramaelli kihile ja aseta taaskord külma 20 minutiks. Lase šokolaadil täielikult tahenda ja seejärel lõika batoonideks. 
  7. Naudi!

          

                                        

       

      Sinu tervis, meie kirg!

      Jäta Kommentaar