Eessõna
Suur osa tervise kommuunist ning ka paljudest tervisest-lähtuvatest blogijatest on aina rohkem omaks võtmas naturaalseid magusaineid nagu Stevia, mis on hakanud täitma suhkru kohta tervislikuma alternatiivina.
Järgnevalt uurin, kas taoline magusaine kuulub aga tervislikku toidukavasse ning just kui palju tervislikum on see naturaalne magusaine võrreldes suhkruga.
Uuringute tulemused
Üks peamine tervisekriitikute mure on see, et Stevia sisaldab nullilähedast kalorihulka, kuid samas tagab magusa maitse ilma suhkruta – mõndade sõnul võib see meie insuliini segadusse ajada. Kuigi seda saab arvestada kui mõnelmääral mõistetavat argumenti, siis tegelikult ei ole sellel murel palju teaduslikku põhja ega tuge. Stevia on magusaine mida on kasustatud traditsiooniliselt ka “ravivariandina” diabeedikute hulgas ning see on pigem just vastupidist näidanud – uuringute kohaselt omab see võimet parandada versuhkru kontrolli kehas.
2010 aastal avalikustati uuring Stevia mõjust insuliinitasemele, kus 31 inimest võtsid doosi Steviat enne lõunat – tagajärjeks oli madalam veresuhkur peale lõunat ning madalam üleüldine insuliinitase. Ka teine uuring, mis avalikustati 2 aastat hiljem, tõi välja sarnased tulemused, kuid lisaks anti 16 inimesele 5g Stevia ekstrakti iga 6 tunni tagant 3 päeva järjest – tulemuseks oli parem glükoositaluvus, insuliinitase ja isegi parem maksa ja neeru töö. Veel enam, 2 aasta pikkune uuring Hiinas potentsiaalsest Stevia kasulikkusest näitas, et Steviat igapäevaselt tarbinud osavõtjad parandasid väga märgatavalt vererõhu taset 150/95 keskmiselt 140/89 peale.
Kuigi uuringuid magusainetest ning nende mõjust tervisele on veelgi, siis enamus viitavad siiski samale mustrile, et Stevia omab potentsiaalset vähi-, puhitus-, põletiku- ning bakterivastaseid omadusi. Üleüldiselt usun, et Stevia on igat-moodi hea ning kasulik magusaine inimestele, kellel on probleeme versuhkruga, kes proovivad asendada suhkrut ning kes eelistaksid kalorivabasid magusaineid.
Lõppsõna
Kokkuvõtteks võib väita, et kui sa otsid tervislikumaid lahendusi oma elus, kuid ei suuda magusale EI öelda (ning miks sa peaksidki?), siis Stevia on suurepärane algus su probleemidele. Suhkru asendamine Steviaga ei pea ju olema vaid suhkru vältimise eesmärgil, vaid ka teaduslike uuringute põhiselt tõestatud kasutegurite pärast – see on naturaalne, minimaalselt töödeldud ning sisaldab vajalikke mineraale ja fütotoitaineid. Samuti on Stevial hea fruktoosi:glükoosi vahekord, mis võib olla määravaks ning oluliseks nendele, kellel on fruktoositalumatus.
Ideaalne suhkruasendaja: http://lihased.ee/favdrops
Naturaalse Stevia magusainega vadakuvalku: http://lihased.ee/valgupulber
Uuri ka meie e-poest muid tooteid või küsi abi Facebookis, kui soovid leida endale muud sobivat Stevia põhist toodet – koos leiame kindlasti midagi 😉
Lihased.ee – Sinu tervis, Meie kirg!